Powered By Blogger

duminică, 25 decembrie 2011

Sarmale fierte in vin









Au trecut sarbatorile,ne-am facut cadouri,ne-am urat unii altora sa ne implineasca Cel de Sus toate dorintele si sa avem sanatate cu nemiluita!
In ultimii 10 ani,pentru Craciun si Anul Nou fierb sarmalele adaugand si vin !
Am zis ca n-o fi foc,daca dupa degustatrea sarmalelor ne sculam de la masa si putin turmentati,n-o fi cu banat!

Ingrediente:
1 kg carne tocata (porc si vita)
100 g orez
2 cepe mari sau 4 mici
2 verze murate
150 g pasta tomate
500 ml vin alb
200 g kaizer
100 ml ulei
delikat
boia,cimbru
foi dafin
tarhon
piper boabe si piper macinat

Preparare:
Varza se tine la scurs,apoi se aleg foile pentru umplut.
In functie de marimea foii,dintr-o foaie de varza putem rula 2-3 sarmale.
Foilor de varza li-i se scot nervurile mai groase si se taie cu cutitul in 2-3 parti. Restul de varza se taie fideluta.
Ceapa taiata marunt se caleste in ulei,cam 5 minute,apoi se adauga orezul spalat bine si se calesc impreuna pana incepe bobul de orez sa sa umfle.
Se adauga o lingura de pasta de tomate,cimbru,tarhon,boia si putin delikat.
Se ia de pe foc si se raceste.
Carnea tocata se amesteca cu orezul si ceapa calite si 2 linguri de pasta de tomate.
Fiecare foaie de varza se tine in palma stanga,iar cu mana dreapta se umplu foile,cu ajutorul unei linguri.
Carnea din foaie trebuie sa fie,cam cat o nuca.
Se pune la un capat al foii carnea tocata si se ruleaza usor pana la capatul celalalt.
Capetele se introduc in interior,ca sa nu iasa compozitia cand se se umfla orezul.
Varza taiata fideluta se pune pe fundul oalei,iar deasupra in cerc sarmalele,se presara cu boia,cimbru,foi dafin,tarhon.In mijlocul ramas gol se pune varza taiata fideluta.
La fel procedam cu toate sarmalele si restul de varza.
Deasupra trebuie sa fie un strat de varza peste care punem 2 linguri pasta de tomate dizolvate in 100 ml apa,piper boabe,cimbru,boia,tarhon,foi dafin si fasii de kaizer. Turnam si vinul peste sarmale si tinem pe foc sa fiarba 1 ora.
Dupa ce a intrat aroma vinului in sarmale si orezul a inceput sa se umfle,daca e cazul mai adaugam apa.
Din cand in cand rasucim oala cu sarmale,stanga-dreapta,sa nu se afume.
Luam oala de pe foc si o introducem la cuptor 1 ora.
Se servesc sarmalele cu mamaliguta si ardei iute.
Savurati cu placere!

Niciun comentariu: